Posted by admin on July - 3 - 2018 | Comments Off

Specjalne opakowania plastikowe opanowały rynek. Jeszcze kilkanaście lat temu żywność gromadzono w szklanych opakowaniach, pakowano w papier lub też wkładano do metalowych puszek. Chwilowo zapakowania plastikowe są imponującym rozwiązaniem. Zapakowania te są delikatne, pożyteczne i łatwe w użyciu. Ale zawierają bisfenol A, jaki może odpowiadać za gorsze przedsięwzięcie mózgu w zakresie uczenia się i koncentracji. Użyty do produkcji tych opakowań bisfenol A jest praktyczny w użyciu, trwały i nie zmienia smaku potraw – sprawdź Rynek tworzyw sztucznych. Zapakowania plastikowe są szkodliwe dla środowiska naturalnego i ulegają biodegradacji nawet po kilkuset latach. Na nic się zdają protesty ekologów. W sklepach cały czas przybywa tego typu zapakowań oraz długo będzie należy czekać zanim pojawi się woda mineralna w szklanej butelce. Zapakowania plastikowe są coraz znacznie bardziej praktyczne. Należy niemniej jednak mieć na uwadze, że substancje chemiczne użyte do ich wyprodukowania przenikają do opakowanej w nie żywności. Jak dużo przeniknie tych materiałów zależy od czasu magazynowania. Im krótszy czas, tym żywność w opakowaniu plastikowym jest zdrowsza.

Comments are closed.